Hardanger kleedje
Startdatum: 26 april 2007
Einddatum: 13 juni 2007
Ontwerper: Marjo Timmers en Ineke van Lieshout / The Stitch Company
Zodra ik hoorde dat De Vlijt in Utrecht haar deuren definitief zou gaan sluiten, wist ik dat ik op zoek zou moeten naar een nieuwe leverancier van mijn borduurspullen. Op zich kan ik alles wat ik zoek via het internet wel bestellen, maar ik vind het ook wel eens leuk om een winkel binnen te kunnen lopen en alle spullen daar te zien hangen. En zo ben ik dus op zoek gegaan naar andere winkels waar ik mijn spullen eventueel kan gaan kopen en winkels waar ik terecht kan om mijn werken in te laten lijsten. Eén van de eerste winkels waar ik op uit kwam, is de winkel van Lijstenmakerij Pool v.o.f. in Elburg. Voor mij (wonende in Utrecht) niet echt naast de deur, maar op zich wel makkelijk te combineren met een eventueel bezoek aan mijn geboorteplaats Hattem.
En daarom ben ik dan ook op een zaterdag in de auto gestapt en heb een bezoek gebracht aan Elburg. Hier ontdekte ik dat het pand eigenlijk uit 2 panden bestaat: in de ene helft zit de lijstenmakerij en in de andere helft zit de winkel met borduurartikelen. Ik heb hier een hele tijd rondgekeken en kreeg volop uitleg en hulp van de beide eigenaren. Tijdens dit bezoek zag ik een model van dit Hardanger kleedje en ik was eigenlijk meteen verkocht. Ik was al langer van plan om weer eens iets met Hardanger te gaan doen en dit kleedje was daar erg geschikt voor.
Het is een ontwerp van The Stitch Company en het is te koop als volledig pakket. In dit pakket zitten de volgende benodigdheden: een boekje met 16 pagina’s duidelijke stap-voor-stap uitleg en kleurenfoto’s, 2 verschillende groottes naalden, de benodigde garens (Venus Perlé garens in verschillende diktes en Watercolours en Wildflowers van The Caron Collection) en een lap 10-draads evenweave Fabric Flair borduurstof. Het enige wat je zelf nog aan moet schaffen is een tube textiellijm, 2 kleuren naaigaren of borduurgaren voor het rijgen van de hulplijnen en een scherp handwerkschaartje voor het doorknippen van de draden.
Bij thuiskomst ben ik er meteen aan begonnen. Ik heb gelukkig een spanraam waar de stof precies in paste, dus dat kwam mooi uit. Allereerst heb ik volgens het patroon alle hulplijnen geregen: iets waarvan je gaandeweg het patroon steeds meer profijt hebt. Daarna kon het borduren van de Hardanger steken beginnen. Heel veel rijen met platsteekblokjes, maar later ook stiksteken, de tulpmotieven en allerhande siersteken. De rand bestaat uit allemaal festonsteken. Voordat ik aan deze rand kon beginnen, moest deze rand eerst rondom ingesmeerd worden met textiellijm. Dit om te voorkomen dat de randen straks gaan rafelen als de overtollige stof weggeknipt wordt. De rand was vanwege de herhaling wel wat saai om te doen, maar hierna was het dan toch tijd voor het spannendste van alles: het wegknippen van de draden en het maken van de opengewerkte figuren. En toen deze allemaal klaar waren, kon ik de overtollige stof rondom het kleedje wegknippen en was deze klaar! (de uiteindelijke afmetingen zijn 40 bij 40 centimeter) Even aan de achterkant strijken, foto’s maken en hier is het eindresultaat…